Zusters in Zaken

DSC_0014

De cast van Zusters in Zaken

Expansie speelde voor u:
‘Zusters in zaken’
een blijspel van Ton Davids

Vrijdag en zaterdagavond 13 en 14 januari j.l. kon het publiek in Heteren genieten van het hilarische toneelstuk ‘Zuster in Zaken’. Het stuk werd gespeeld in een vrijdag nagenoeg en zaterdag volledig uitverkochte De Bongerd in Heteren.

Moeder overste maakt zich zorgen. Haar klooster met vier nonnen heeft het financieel zwaar. Tijdens het halfjaarlijkse bezoek van de aartsbisschop, monseigneur Siemelink, vertelt hij pastor Breukelmans in vertrouwen dat hij het klooster over een half jaar gaat verkopen. Wanneer de pastor weer eens te diep in het miswijn-glaasje heeft gekeken verklapt hij de boodschap van de monseigneur aan de nonnen.

De cast speelde overtuigend, zoals Niels Boekhorst in de rol van een creatieve projectontwikkelaar en Zeger van Rijn als corrupte monseigneur. Jan Bos zette uitstekend een dronken pastor Breugelmans neer. De rol van emancipatie-minnende zuster Clara was Desiree Kalisvaart op het lijf geschreven.

Zuster Francisca denkt met haar cursus marketing en pr in de toekomst een oplossing voor het klooster te hebben. Wanneer de heer Jongeneel van Building Investment Limited in het klooster strandt, ontwikkelen hij en Francisca samen het plan om de buitenwereld het kloosterleven te laten ervaren in ‘Klooster-Parc’. Na enige twijfel zien de zusters en de pastor dit wel zitten en al snel weten mensen de weg naar het klooster te vinden. Dat de werkelijkheid soms wat mooier wordt gemaakt met nep-Kloosterkaas en geëngageerde wonderen mag de pret niet drukken. Na een halfjaar is het klooster uit de financiële problemen.

Wanneer de monseigneur zijn komst aankondigt ontstaat er paniek. De monseigneur kan de commerciële omslag niet waarderen. Gelukkig blijkt hij chantabel door zijn niet-erkende dochter Rianne, prachtig neergezet door Natasja Smaling. Klooster-Parc kan blijven bestaan.

Anneke de Roo (moeder overste), Heidi Luiken (zuster Francisca) en Wies Heinink (zuster Agaath) speelden uitstekend en werkten hun komische rol rustig, beheerst en erg professioneel af. Regisseuse Pia Huisman heeft het beste in de spelers naar boven weten te halen. De spelers werden dan ook door het publiek vaak beloond met een gulle lach. De staande ovatie, op zowel de vrijdag als de zaterdag, gaf aan dat de bezoekers genoten hadden en zijn nieuwsgierig naar wat het volgende toneelstuk wordt.

Regie:
Pia Huisman

Spelers:
Zeger van Rijn, Anneke de Roo, Wies Heinink, Jan Bos, Desiree Kalisvaart,
Niels te Boekhorst, Heidi Luiken en Natasja Smaling.